Επιστημονική ομάδα
Μαίρη Θεοδωροπούλου
H Mαίρη Θεοδωροπούλου, ούσα η ίδια υιοθετημένη, ξεκίνησε στις αρχές του 1995 ως Ακτιβίστρια για την προάσπιση του δικαιώματος αναζήτησης βιολογικής οικογένειας των ενηλίκων υιοθετημένων. Το 1999 ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση “Κέντρο Ερευνων Ρίζες” με σκοπό την στήριξη και την προώθηση των δικαιωμάτων των ενήλικων υιοθετημένων αλλά και των δικαιωμάτων των παιδιών στην εναλλακτική φροντίδα.
Η ίδια, μέσα από την οργάνωση έπαιξε ενεργό ρόλο στην προάσπιση και προώθηση εναλλακτικών μορφών φροντίδας με στόχο την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα. Επιπλέον έχει συμβάλει στην αναζήτηση ριζών εκατοντάδων ενήλικων υιοθετημένων αποκτώντας μια εκ βαθέων γνώση για τα συστήματα υιοθεσίας στη χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Το βιβλίο της με τίτλο «Μαρία 43668» είναι μια ιστορική έρευνα για την ιδρυματοποίηση, την αναζήτηση ριζών και την υιοθεσία στην Ελλάδα.
Το 2003-2006 εκπαιδεύτηκε από τον John Triseliotis, διδάκτορα, Καθηγητή της Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του “Strathclyde”, στην αναζήτηση και επανένωση των βιολογικών οικογενειών των υιοθετημένων, σε συστήματα ανάδοχης φροντίδας και πρακτικές στήριξης και συμβουλευτικής για “careleavers” (νέους που έχουν φύγει από την φροντίδα παιδικής προστασίας) και υποψήφιους και μη θετούς και αναδόχους γονείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της λαμβάνει συνεχιζόμενη εκπαίδευση από διεθνούς οργανισμούς σε θέματα αποϊδρυματοποίησης και αναζήτησης Ριζών ( Eurochild, Fairstart, IFCO, Hope and Homes). Είναι Μέλος σε Διεθνείς οργανώσεις υιοθετημένων ατόμων που διεκδικούν το δικαίωμα στην ταυτότητά τους.
Εκπροσωπώντας το «Κέντρο Ερευνών Ρίζες» είναι μέλος επί πολλά χρόνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου «EUROCHILD», στον τομέα, των παιδιών που στερούνται γονικής φροντίδας. Έχει συνεργαστεί με ευρωπαϊκές οργανώσεις και προγράμματα (το 2011 στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Speak UP, το 2015-2017 Εθνικός συντονιστής της Eυρωπαϊκής καμπάνιας «Ανοίγοντας δρόμο για τα παιδιά της Ευρώπης” κα). Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, όπως σε συνέδρια του Eurochild στις Βρυξέλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και συνέδρια από το European Expert Group (EEG) στη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε εναλλακτικές μορφές φροντίδας και έχει συμβάλλει στην υλοποίηση Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων στην Ελλάδα.
Σήμερα παραμένει σύμβουλος υιοθετημένων ατόμων, υποψήφιων θετών και ανάδοχων γονέων και συνεχίζει ενεργά τον ακτιβισμό στη προάσπιση των δικαιωμάτων του Παιδιού, με ιδιαίτερο στόχο την Αποϊδρυματοποίηση παιδιών και νέων που διαβιούν σε ιδρυματική φροντίδα.
Τατιάνα Ε. Γκόρνυ
Η Τατιάνα Ε. Γκόρνυ σπούδασε Ψυχολογία (Bachelor of Science) στο Lancaster University της Αγγλίας. Απέκτησε Certificate και Diploma στη Προσωποκεντρική Συμβουλευτική στο ICPS Ελλάδας σε συνεργασία με το Strathclyde Universityτης Γλασκώβης. Συνέχισε τις σπουδές της στην εκπαίδευση παιδιών και νέων στο φάσμα του αυτισμού στο Arizona State University, ΗΠΑ, όπου απέκτησε Masters of Education (Med) με επιτυχία.
Από το 2008 συνεργάζεται με το Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ, μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου Eurochild και είναι πλέον εταίρος της οργάνωσης. Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα αποϊδρυματοποίησης από επιφανείς συνεργάτες του δικτύου Eurochild και από ειδικούς διεθνών οργανώσεων IFCO, FICE, Hope and Homes και άλλες.
Από το 2023 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Dyadic Developmental Practice Worldwide (DDPI). Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στη Δυαδική Αναπτυξιακή Ψυχοθεραπεία και πρακτική (DDP), στο αναπτυξιακό τραύμα, την οικογενειακή θεραπεία και τη θεραπεία παιδιών και νέων με ιστορικό κακοποίησης ή παραμέλησης (DDP Επίπεδο 1 και 2). Το 2024 έγινε εκπαιδευόμενη Εκπαιδεύτρια DDP PACE, με την υποστήριξη του DDPI.
Ψυχολόγος
DDP PACE Εκπαιδεύτρια, supported by DDPI
Νικόλ Ζαφειροπούλου
Η Νικόλ Ζαφειροπούλου είναι κοινωνική λειτουργός, πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά, Εφήβους και Οικογένεια» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και διδακτορική ερευνήτρια στο γνωστικό πεδίο της παιδικής προστασίας με θέμα μελέτης την προετοιμασία των υποψήφιων θετών γονέων και την προοπτική των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης.
Το διάστημα 2003-2023 εργάστηκε σε κοινωνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού με πολλαπλές αρμοδιότητες. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κύριο αντικείμενο της επαγγελματικής της ενασχόλησης είναι η παιδική προστασία και έχει συντονίσει κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας για την πρώιμη ανίχνευση, αξιολόγηση και διαχείριση περιστατικών παραμέλησης-κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και για την επαγγελματική εξουθένωση. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το 1 ο επίπεδο εκπαίδευσης στη Δυαδική Αναπτυξιακή Ψυχοθεραπεία (DDP), η οποία συνιστά ένα μοντέλο παρέμβασης κυρίως για θετούς/ανάδοχους γονείς και παιδιά/νέους με αναπτυξιακό τραύμα και ιστορικό παραμέλησης ή/και κακοποίησης.
Αλεξάνδρα Στουραΐτη
Η Αλεξάνδρα Στουραΐτη είναι δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια ειδικευμένη στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση. Έχει ολοκληρώσει 5ετή εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα και είναι υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εκπαιδεύτηκε δύο φορές στην πρακτική των Επανορθωτικών Κύκλων από την Kay Pranis, και έχει υπάρξει υπότροφος του Eastern Mennonite University και του Ιδρύματος R. Bosch.
Υπήρξε εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ «Επανορθωτική Δικαιοσύνη και Διαμεσολάβηση Θύματος-Δράστη» για τους Επιμελητές Ανηλίκων, και συνεργάστηκε επί 2 συναπτά έτη με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα σε διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην επίλυση συγκρούσεων. Είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη στην ομάδα εργασίας πάνω στην έμφυλη βία, ενώ πρόσφατα έκανε την γλωσσική επιμέλεια για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Καθηγητή Βασιλείου Ιωακειμίδη και του Dr. Aaron Wyllie, «Ιστορίες συνενοχής και αντίστασης στην Κοινωνική Εργασία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες» από τις εκδόσεις Ίων.
Eίναι εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Ερευνών Ρίζες, υπέβαλλε δύο προτάσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και συμμετέχει μόνο στο πρώτο εξ’ αυτών εώς εκπαιδεύτρια της επανορθωτικής δικαιοσύνης, πρόγραμμα Σημεία Στήριξης” .
alex.stouraiti@gmail.com
Άννα Καλογιάννη
Η Άννα Καλογιάννη είναι πτυχιούχος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , Ειδικευμένη στην Αποϊδρυματοποίηση & την Παιδική Προστασία , στην αναζήτηση ριζών υιοθετημένων ατόμων καθώς και στην εποπτεία, συμβουλευτική και επιμόρφωση ανάδοχων γονέων και υποψηφίων ανάδοχων γονέων.
Ετεροαπασχολήθηκε και διαθέτει πολυετή εμπειρία ως Project Manager και Marketing Manager ενώ παράλληλα εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας & στήριξη των οικογενειών. Έχει διατελέσει εθελόντρια σε πολλές οργανώσεις όπου αποκόμισε εξειδικευμένη εμπειρία στη δικτύωση κοινωνικών οργανώσεων και φορέων καθώς και στις μεθόδους της Κοινωνικής Έρευνας, της Κοινωνικής Εργασίας με άτομο, οικογένεια καθώς και στην Κοινωνική Εργασία με Ομάδα. Οι πληθυσμιακές ομάδες που εστιάζει επαγγελματικά είναι, Οικογένειες, παιδιά, Άτομα με Αναπηρία καθώς και άτομα που βιώνουν ποίκιλες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.